#breakfree2016'nın geleceğe dair size umut vermesi için birkaç iyi neden.

350.org
Break Free
Published in
4 min readMay 23, 2016

--

Duncan Meisel

Fotoğraf: Reclaim the Power (Gücü Geri Al)

Bu Mayıs ayında, Fosil Yakıtlardan Kurtul 2016, altı kıtada on binlerce insanın eylemlere katılmasıyla gezegeni etkisi altına aldı. İşte bu tarihi harekete geçişin sizi geleceğe dair umutlandırması için 10 sebep:

İktidar sahiplerine karşı sesimizi yükseltiyoruz. Güç bize karşı koysa bile.

Fotoğraf: Shayne Robinson | Mutiny Media

Güney Afrika’da, Fosil Yakıtlardan Kurtul eylemleri ülkenin en güçlü ailesi Guptalara karşı yapmak istedikleri barışçıl protestolara gem vurma teşebbüslerinin üstesinden geldi. Eylemciler, Gupta ailesine ait şirketler tarafından finanse edilen zehirli kömürü, ailenin ön kapısına iade etti.

Geçmişten öğreniyoruz.

Fotoğraf: Babawale Obayanju

Nijerya’da gruplar, ülkedeki ilk petrol kuyusu sahası Oloibiri’de bir arada durdu. Fosil yakıt endüstrisinin halk için ardında zenginlik değil, yalnızca kirlilik bıraktığını gösterdiler. Haftanın ilerleyen günlerinde, petrolün inanılmaz boyutta bir sömürü ortaya çıkardığı Ogoni ve Exxon şirketinin daha fazla açık deniz sondajı yapmak istediği Ibeno’da mesajlarını taşımaya devam ettiler.

Fotoğraf: 350 Türkiye

Türkiye’de, İzmir çevresinde kitlesel bir hareket 90'larda kömürü yaygınlaştırma planlarını yenmişti. Şimdi yeni bir örgütlenme dalgası meşaleyi devraldı. 2000 kişi beraber yürüdü ve bölgede kömürün yeniden genişlemesine katkısı olan yasadışı kömür atık sahasının etrafında kırmızı bir çizgi oluşturdu.

Yerli hareketler içinden güçlü sesleri takip ediyoruz.

Her yerde, şimdi fosil yakıt endüstrisi tarafından kullanılan toprakların asıl sakinleri bu duruma karşı çıkıyor . Binlerce insan buralardaki yerel halklarla beraber duruyor. Örneğin Kanada’nın batı kıyısında T’Sleil-Waututh ulusu, hiç bir zaman Kanada devletine teslim etmemiş oldukları Kıyı Saliş Bölgesi’nde Kinder Morgan katran kumulu petrol boru hattına karşı mücadele ediyor. 800'den fazla kişi, Kinder Morgan tesislerine iki taraftan akın ederek T’Sleil-Waututh ulusu ile dayanışma içinde durdu. Denizden muazzam bir kano donanmasıyla geldiler. Tesisin etrafını karada ise bedenleri ve sanat ile sardılar.

Cesur ve kararlıyız.

Fosil Yakıtlardan Kurtul eylemleri, alışageldiğiniz protestolardan değillerdi. Bazıları 24 saatten daha uzun sürdü: Almanya’da Ende Gelände (Gelände’ı Kapat), bir linyit madeninden kömürlü termik santrale giden rayları 48 saatten daha uzun süre işgal ederek santrale şalteri indirtmeyi başardı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Batı Kıyısı’nda düzinelerce insan, iki gece boyunca, bölgenin en büyük dindirilmemiş karbon kirliliği kaynağına ham petrol taşıyan “bomba trenleri”nin kullandığı tren yollarını bloke etti .

En büyük projelerle karada, suda ve havada kapışıyoruz.

Fotoğraf: Greenpeace Endonezya

Endonezya gezegenimizdeki her ülkeden daha fazla kömür kazıp çıkarıyor ve ithal ediyor. Fosil Yakıtlardan Kurtul sırasında 3.000 kişi Cakarta’da, Cumhurbaşkanı ofisinin dışında düdükleriyle kulakları çınlatan bir eyleme katıldı . Birkaç gün sonra Cirebon’da aktivistler kömür yükleyici makinalardan aşağı afişler sarkıttılar:

Fotoğraf: Jeff Tan

Avustalya’da bulunan Newcastle şehri, dünyanın en büyük kömür limanına ev sahipliği yapıyor. Binlerce protestocu, bir gün boyunca kömürün limana giriş çıkışını engellemek için bir araya geldi. Sabah ilk olarak kömür yükleme makinaları havadan bloke edildi. 60'dan fazla kişi limana giden tren yolunu kapattı ve yüzlerce diğer protestocu, limandan gemilerin geçmesini engellemek için kanolarını sürdü.

İklim felaketi ve fosil yakıtlar arasındaki bağlantıyı kuruyoruz.

Fotoğraf: Vijay Villafranca

Filipinler iklim değişikliğinden en çok zarar görebilecek ülkelerden birisi. Batangas şehrindeki Calacas bölgesinde, sabahın 6'sında 10.000 kişi, kömüre karşı bir yürüyüşle Fosil Yakıtlardan Kurtul’un başlamasında rol oynadılar.
— Bu kadar erken bir saatte yürüyüş yapmak zorundaydılar. Bunun nedeni yaşamı çok daha zorlaştıran yakıcı bir sıcak hava dalgası:

Güçlü köprüler kuruyoruz.

Fotoğraf: Albany 2016

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletinde Albany’de petrol devleri, düşük gelirli halkın yaşadığı sosyal konutların ve oyun parklarının yalnızca birkaç adım ötesindeki tren yolundan, petrol yüklü “bomba tren”lerin yüzlercesini daha geçirmek istiyor. Albany’de yaşayanlar, yıllardır bu altyapının genişletilmesine karşı mücadele ediyor. Fosil Yakıtlardan Kurtul sırasında, 1000'den fazla kişinin Albanylilerle birlikte yolları ve tren raylarını kapattı. Yerel bir lider, kendileriyle dayanışma içinde duran insanların onlar için “Temel Reis’in ıspanağı gibi” olduğunu, yıllardır süregelen mücadelelerine güç verdiklerini söyledi.

Küresel gücü inşa ediyoruz.

Haritada: 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü dünya çapında eylemler yükseliyor

14 Mayıs Cumartesi günü aynı anda 3 kıtada önemli fosil yakıt projeleri engellendi : Almanya’daki bir kömürlü termik santralden Brezilya’nın en büyük kömürlü termik santraline, Amerika Birleşik Devletleri’nin iki kıyısındaki petrol projelerinden Kanada’da yapılması planlanan bir katran kumulu petrolü boru hattı terminalinin karadan ve sudan kuşatılmasına kadar.

Sonuçlar elde ediyoruz.

Fotoğraf: Nao Fracking Brasil

Fosil Yakıtlardan Kurtul sırasında Brezilya’nın Umuarama şehrindeki kitlesel eylemden hemen sonra, kent konseyi, şehrin sınırları içerisinde hidrolik kırmanın yasaklanmasını oylayarak kabul etti . Bu, ülkenin her yerinde doğalgazın toprakta kalmasını sağlayan Nao Fracking Brasil koalisyonunun zaferlerinin sadece en sonuncusu.

Bununla aynı anda, Almanya’daki insanlar Schwarze Pumpe enerji santralini abluka altına alıyor ve üretim kapasitesini %80 azaltmaya zorluyordu.

Her zamankinden daha büyüğüz.

Fosil Yakıtlardan Kurtuluş, iklim hareketi tarihinde gerçekleşmiş en yaygın küresel sivil itaatsizlik kampanyasıydı. Gezegenimiz ısınmaya devam ettikçe, oluşturduğumuz muhalafet ancak daha da büyüyecek.

--

--

350 is a global org that's inspiring the world to rise to the challenge of the climate crisis. This blog is a look behind the scenes at how we do that.